fbpx

УЗБЕКИСТАН – ВЕЛИКИЯТ ПЪТ НА КОПРИНАТА

0
Цена
ОтBGN 3,399
Име и фамилия*
Email адрес*
Вашето запитване*
* Съгласен съм с Общи условия and политиката за поверителност.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Запази в любими

Adding item to wishlist requires an account

29

Имате въпрос?

Имате въпрос или не откривате своята мечтана екскурзия? Свържете се с нас и споделете какво търсите – ние ще Ви предложим най-добрата оферта според интересите и бюджета Ви.

+359 (2) 981 50 91;
+359 (2) 981 40 26;

[email protected]

16.10 - 25.10.2022
Продължителност: 10 дни / 8 нощувки
София, България
Ургенч, Узбекистан

Пътешествие до световноизвестни градове на Великия път на коприната и древни паметници от списъка на ЮНЕСКО

Програма

Великият път на коприната – Узбекистан
10 дни / 8 нощувки

16 октомври – 25 октомври 2022

Ден 1София - Истанбул - Ургенч

Отпътуване от летище София с полет на Турски авиолинии в 21:15ч. за Ургенч през Истанбул.

Ден 2Ургенч – Хива

Пристигане на летище Ургенч в 07:10ч. Среща на летището, трансфер до Хива (30 км, около 40 минути). Пристигане в Хива, настаняване в хотел Arkanchi 4*и закуска. Следва туристическа програма „Музей под открито небе”. Архитектурният комплекс на Ичан-Кала е мини-град и обиколката ще се проведе пеша. Историята на област Хорезм се корени толкова далеч в древни времена, че малко цивилизации могат да съответстват на възрастта му. Ще видите дворци с богати мозайки, уникални красиви минарета, медресета и джамии като: Мавзолей Пахлавон Махмуд (XVII-XIX), дворец Тош-Ховли (Харем на Хива Хан) (1830-1836), Крепостта Куня-Арк (1868-1888), Минарет Калта-Минор (1855), Медресе Шергази-Хан- (1830-1836) 1720 г.), комплекс Алла-Кули-хан (XIII-XVIII), Кервансарай (XVIII), минаре и джамия Ходжа-Ислям (1908-1910), дворец Ала-Кули-хан (XIX) и др. Обяд в местен ресторант. Продължаване на обиколката из Хива. Вечеря в местен ресторант около 19:00ч.
Нощувка.

Ден 3 Хива - Бухара

Закуска в хотела. Отпътуване за Бухара през пустинята Къзълкум в 08:00ч. (около 480 км). Обяд в крайпътно кафене. Пристигане в Бухара в 16:00ч. и настаняване в хотел Omar Khayyam 4* (или подобен).
Посещение на ориенталска чайхана „При Достон“. Тук ще получим майсторски клас за готвене на узбекското национално ястие – плов (оши-софи). Молим всички участници да носят престилки и готварски шапки. Вечеря в чайханата.
Нощувка.

Ден 4Бухара

Закуска в хотела. В 10:00ч. наачало на обиколката в Бухара: Добре дошли в най-древния град на Централна Азия – Бухара, който има 2500-годишна история. Историческите паметници, построени през различни епохи, пазят невероятни истории, които представляват интерес за всички гости на столицата на древна Согдиана. Програмата включва посещение на следните исторически паметници: Мавзолей на Саманидите (IX век). Той е един от архитектурните шедьоври на Централна Азия и перла на световната архитектура. Мавзолей на Чашма-Аюб (XIV век). Има легенда за този паметник, свързан с пророка Йов (Аюб), за когото се твърди, че е пътувал като проповедник през земите на Бухара. Комплексът Боло-Хауз е архитектурен ансамбъл, разположен на регистана ( централен площад) на Бухара, състоящ се от джамия, минаре и хауз ( водоем). Крепост Арк IV в. – център на бухарската държавност. Тук са били разположени дворецът на емира, джамии, съкровищница, правителствена служба и затвор.
В 13:00ч. обяд в местен ресторант. Продължаване на обиколката на Бухара: комплекс Калян – Минаре Калян XII век – основният символ на свещена Бухара. Това е символ на силата и мощта на духовенството на страната, както и на Медресето Мир-Араб, единственото действащо медресе в съветската епоха и днес. Посещение на покритите пазари на Бухара, които съществуват от времето на Великия път на коприната – Токи-Заргарон (ред бижутери), Токи-Сарафон (ред килими, национални дрехи), Токи-Телпакифурушон (ред производители на шапки).
В 18:00ч. фолклорен спектакъл в медресето Надир Диван Беги.
Вечеря и нощувка.

Ден 5Бухара - Гиждуван - езерото Айдаркул

Закуска в хотела. Разглеждане на Летния дворец на емирите на Бухара Ситорай-Мохи Хоса, както и на мавзолея зиярат на Бахауддин Накшбанди. На обяд отпътуване за Гиждуван (52 км, около 1 час).
Пристигане в Гиждуван. Посещение на керамичната работилница в къщата на майстора по керамика 7-мо поколение Алишер Нарзулаев. Кратка демонстрация на изработката и оцветяването на керамични изделия. Обяд в дома на майстора.
Следобед отпътуване към езерото Айдаркул (180 км, около 2 часа 30 минути)
Пристигане в юртовия лагер към 17:30ч. и настаняване. Вечеря в лагера.
Нощувка.

Ден 6Езерото Айдаркул - Самарканд

Закуска. След закуска почивка, езда на камила, плуване в езерото Айдаркул, запознаване с фауната и флората на езерото. Обяд на брега на езерото Айдаркул.
В 15:00ч. отпътуване за Самарканд (244 км, около 3 часа). Пристигане в Самарканд към 18:00ч., настаняване в хотел Александър 4* ( или подобен).
Вечеря и нощувка.

Ден 7Самарканд

Закуска. Туристическа обиколка на Самарканд – популярна мълва казва: „Самарканд – сайкали руи замин аст…“, което означава, че Самарканд е красотата на лицето на Земята… Добре дошли в Самарканд, който, подобно на Бухара, има повече от 2500-годишна история. Площад Регистан е символ на град Самарканд, който включва медресе Шердар, медресе Тиля-Кари, медресе Улугбек; Медресе Биби-Ханум (медресе, построено в чест на най-обичаната съпруга на Амир Тимур); Мавзолей Гури-Емир (гробницата на великия Тамерлан). Обяд в ресторант. Продължаване на обиколката из Самарканд: Комплексът Шах-и-Зинда (Мемориалът е създаден през 12-14 век сл. Хр. Появата му се свързва с името на Кусам-ибн-Абас, братовчед на пророка Мохамед, и много принцове и принцеси от династията Тимуриди са също погребани тук). Обсерватория Улугбек (една от най-старите и значими обсерватории в Централна Азия, построена през 1424-1428 г. от внука на Амир Тимур (Тамерлан) Улугбек на хълма Кукхак.
В 18:00ч. посещение на колоритен музикален спектакъл в театър Ел-Мкроси, който разказва за еволюцията на узбекската национална носия.
Вечеря и нощувка.

Ден 8Самарканд – Ташкент

Закуска. Посещение на ориенталския базар на Сиаб за закупуване на сувенири, подаръци, зеленчуци, плодове и сушени плодове. Посещение на работилница за копринена хартия от 10 век в с. Конигил.
Обяд в националния дом в Конигил. Трансфер до жп гарата в Самарканд. 
В 17:28ч. отпътуване за Ташкент с високоскоростен влак Афросиаб. Пристигане в Ташкент в 19:44 ч., среща на жп гарата, трансфер до хотел Hampton by Hilton 4* и настаняване.
Вечеря и нощувка.

Ден 9Ташкент

Закуска. Туристическа обиколка на Ташкент: Комплексът Хазрати-Имам, където се съхранява Коранът на Усман – най-старият ръкопис на Корана, оцелял до наши дни, оцветен, както се смята, с кръвта на третия халиф – Усман; площад Амир Тимур, Исторически музей на Тимурид; Музей на приложните изкуства. Обяд в ресторант. Продължаване на обиколката в Ташкент: Площад на Независимостта, Комплекс за памет на жертвите на репресиите, Паметник на храбростта, Театрален площад.
Вечеря и нощувка.

Ден 10Ташкент - София

Ранна закуска в 6:30ч. В 07:00ч. Трансфер до Международното летище Ташкент. Отпътуване за София с полет на Турски авиолинии през Истанбул в 09:05ч. Пристигане на летище София в 14:35ч.

Цената включва

 • Самолетни билети с включени летищни такси, чекиран багаж 30 кг и ръчен багаж 7 кг
 • 1 нощувка със закуска в хотел Arkanchi 4* ( или подобен) в Хива + ранно настаняване
 • 2 нощувки със закуски в хотел Omar Khayyam 4* ( или подобен) в Бухара
 • 1 нощувка със закуска в Юртов лагер в Айдаркул
 • 2 нощувки със закуски в хотел Александър 4* ( или подобен) в Самарканд
 • 2 нощувки в хотел Hampton by Hilton 4* ( или подобен) в Ташкент
 • 1 допълнителна закуска при пристигане в Хива
 • обяд в юртовия лагер
 • всички вечери
 • транспорт с комфортен автобус по маршрута
 • туристически обиколки на Хива, Бухара, Самарканд и Ташкент с местен екскурзовод
 • фолклорен спектакъл в медресето Надир Диван Беги в Бухара
 • майсторски клас за готвене на узбекското национално ястие – плов
 • посещение на колоритен музикален спектакъл в театър Ел-Мкроси в Самарканд, който разказва за еволюцията на узбекската национална носия
 • посещение на работилница за копринена хартия от 10 век
 • ЖП билети за високоскоростен влак по маршрута Самарканд - Ташкент (ден 7)
 • входни такси за историческите паметници по програмата
 • екскурзоводско обслужване от местен екскурзовод
 • опитен водач от туроператора

Цената не включва

 • обеди - около 80 $ на турист ( заплащат се на място)
 • бакшиши
 • застраховка „Отмяна на пътуване“

ПАКЕТНИ ЦЕНИ

Турист в двойна или
тройна стая

Турист в
единична стая

Дете (2-10.99 г.)
на доп. легло

3 399 лв.

3 789 лв.

 3 196 лв.

Условия

Условия за резервация:

 • При резервация се заплащат 1200 лв.
 • Пълно плащане до 31 дни преди датата на отпътуване.

Условия за анулация:

 • до 60 дни преди отпътуване – без неустойка
 • от 59 до 31 дни преди отпътуване – депозита
 • от 30 дни преди отпътуване- 100 %

УСЛОВИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ:

 • За пътуването е необходим международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на пътуване. Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Узбекистан.
 • Деца под 18 г., пътуващи с 1 родител е необходимо да имат нотариално заверено пълномощно от другия родител. По време на пътуването е необходимо и фотокопие на пълномощното.
 • Към момента за влизане в Узбекистан се изисква ваксинационен сертификат или PCR тест, направен до 72 ч преди пристигане.
Хотели

Arkanchi Hotel ⭐⭐⭐⭐

Хива, Узбекистан

Хотелът разполага с фитнес център, сауна и конферентна зала. Гостите могат да се хранят в ресторанта или да поръчат питие в бара.

Климатизираните стаи разполагат с телевизор с плосък екран и сейф. Стаите са със собствена баня. Удобствата включват безплатни тоалетни принадлежности и сешоар.

Omar Khayyam Hotel ⭐⭐⭐⭐

Бухара, Узбекистан

Хотел Omar Khayyam се намира в Букхара и предлага бар и градина. Сред удобствата в хотела са ресторант, денонощна рецепция, рум-сървиз и безплатен WiFi. На разположение на гостите има банкомат, бизнес център и обмяна на валута.

Хотелът предлага климатизирани стаи с бюро, сейф, телевизор с плосък екран, тераса и самостоятелна баня с вана. Всички стаи в хотел Omar Khayyam са оборудвани със спално бельо и хавлии.

Hampton By Hilton Tashkent ⭐⭐⭐⭐

Ташкент, Узбекистан

Hampton By Hilton Tashkent предлага настаняване в Ташкент. Сред удобствата в хотела са ресторант, денонощна рецепция, общ салон и безплатен WiFi. Хотелът разполага с факс и копирна машина, както и банкомат, който гостите могат да използват.

Всяка стая в хотела разполага с бюро и телевизор. Помещенията за настаняване са оборудвани с хладилник.

Hampton By Hilton Tashkent предлага закуска на шведска маса или американска закуска.

We are using cookies to give you the best experience. You can find out more about which cookies we are using or switch them off in privacy settings.
AcceptPrivacy Settings

GDPR

 • Този сайт използва бисквитки

Този сайт използва бисквитки

Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки“ и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба.